2016. március 5., szombat

Amiket mostanában néztem

Sziasztok Szépségeim!
Vannak köztünk olyan sorozat-őrültek, mint én?

Az utóbbi időben nagyon sok sorozatot sikerült néznem, és szeretném veletek megosztani őket.

Kezdésnek egy régi-új kedvencem: Dokik. Sajnos a sorozat már befejeződött, 9 évadot ért meg, és én elejétől a végéig imádtam! Amikor még a Comedy Central indulásakor ment, akkor néztem, aztán valamelyik Hollywood News Agency részt nézve Szirmai Úr megemlítette, és felébresztette bennem a rajongást, így ismét megnéztem belőle egy kicsit. Meg kell mondjam, kevés sorozatot szerettem ennyire, még kevesebbet az első résztől az utolsóig. Nagyon sok mondanivalója van, jól van időzítve, jól vannak elszórva a poénok, szerintem a műfaj egyik legjobbja. 
Aztán átevezünk a horrorra: az American Horror Story szintén egy olyan, amiből bármelyik részt meg tudnám nézni végtelenszer. Ugyan az évadok között van olyan, amit jobban szeretek (a kedvencem eddig a 2. évad), és amit kevésbé(a 3. évad egy hajszálnyit nem veszi magát komolyan szerintem), de például öcsém szerint a legjobb még mindig az első. Sok témakörből dolgozik, mivel minden évad eltérő, nagy mozgásterű, sok kultúrát és korszakot tudnak megragadni, emiatt is nagyon szeretem, mert így változatos. Nagyon várom a jövő őszt, mert akkor jön a hatodik évad!
Ez a sorozat a harmadik évadban jár, és egyre izgalmasabb! A Fekete Vitorlák egy 1715-ben játszódó kalóz tematikájú sorozat, nagyon kiterjedt cselekmény- és indítékhálózattal, a csavarok abszolút eredetiek, meglepőek és izgalmasak, szerintem elég korrekt korrajzzal, és hát valljuk be, Zach McGowan tökéletes kalóznak, maga a karaktere nagyon passzol a szerephez, de a borotvált fejű, rőt szakállas Toby Stephens se kutya... 
Egy régebbi, de nagy rajongást kivívó Hannibal egy nagyon mély, pszichotikus, elég beteg sorozat. Mikor még pszichológusnak készültem, azért fogott meg, mert pszichiáterekről szól, aztán a történet vitt magával.. egészen a harmadik évadig, ami az előző kettőhöz képest elég... khmn...vacak. 
Először a könyv megjelenésekor, aztán a sorozat elindultakor mindenki zaklatott, hogy nézzem-olvassam-olvadjak. Hát az elmúlt 3 hétben megnéztem mind az 5 évadok, és meg kell mondjam, maga alá gyűrt, és nem enged a szorításából. Teljesen belezsongtam. Sajnos ez nem olyan történet, ahol sokáig életben marad egy-egy karakter, eddig talán csak egyetlen egy ember van, aki még él, minden nagyobb imádatom tárgya megpusztult valamiben (utálom, amikor a kedvenc karakterem kipurcan egy évad után...). És hát Jason Momoa meg Ed Skrein.... váááá.  Hát az áprilisi évadfolytatás nagyon rosszul jön, mert érettségire készülök, és tuti nem lesz időm sorozatokat nézni... 
És akkor két magyar gyöngyszem: a Társasjátékok már lefutott, nem is igazán tudom megmagyarázni, mi tetszett benne, de valamiért nem tudtam abbahagyni a nézését. Kicsit sablonos, de kétség kívül nagyon jó alakításokkal, szép látványvilággal és viszonylag izgalmas történetvezetéssel.
A másik, a Válótársak pedig családi dolog: nagyon jót szoktunk rajta mulatni. Nagyon érződik rajta a németes hatás, de jók a fordulatok, szeretem a történetvezetést is. Nagyon ritkán fordul velem elő az, hogy a tévének üvöltöm, hogy "Ne menj vissza hozzá, elment az a maradék eszed?!", de itt nem egyszer megvolt.
Ugyan nincs belőle sok rész még, és nem is tartozik a kedvenceim közé, de az Into the Badlands is megragadta a figyelmem. Az erősen steampunkos jelmezek, a kiváló látványvilág és a hibátlanul megkoreografált harcjelenetek nagyon lekötik a figyelmem. Azonban nagyon zavar a különböző történelmi korok összemosása ( hozzánk képest is jövőből származó motor, közben a háttér és a díszlet középkori). A karakterek is elég unszimpatikusak, nem igazán az én stílusom, de a harcjelenetek lélegzetelállítóak!
Szintén barátnői nyomásra néztem meg pár részt az Odaátból: igazából minden úgy van elrendezve, hogy szeressem, mégsem vagyok odáig érte. Van legalább egy férfikarakter, aki bejön, fura jelenségek, izgi mellékszálak... és atörténet rém egyszerű, kiszámítható. De azért Jensen Ackles azért elég nyamika...  
És ismét egy fantasy a valóságban típusú. Szinte már kiszámítható vagyok (Szinte!). A Grimm a klasszikus tematikát kicsavarva használja. Egész jó ötletek, szép kivitelezés, és ismét a sablonosság csapja arcon a többi elemet. Sablonos, egy idő után nagyon kiszámítható, a főszereplők kifejezetten ellenszenvesen az utolsó évadban, és a motivációk is egy-egy helyen elcsúsznak.
Az utolsó előtti szintén fantasy a valóságban tematikával operál, és az első évad iránti rajongásom méla undorba csapott át. Az Egyszer volt hol nem volt a Disney mesék alapját olvasztja egybe, csavarja ki és hoz ki belőle egy kezdetben szerethető sorozatot. Szintén remekül van adjusztálva, de minél többet nézek belőle, annál unalmasabb és egyszerűbb. Eltűnnek a csavarok a vége felé, kiszámíthatóvá és szappanopera-szerűvé válik. Pedig Hook miatt megérné még nézni, de annyira untat, hogy inkább nézek helyette mást.
És végül egy olyan sorozat, aminke hamarosan vége (a 9.évad közepe óta nem néztem a végét, nem tudom pontosan, mikor ér véget hivatalosan). Szintén régi kedvenc, vicces, de néha drámai, a karakterek kidolgozottak és szerethetőek, a konfliktusok átélhetőek. Mondjuk a Dokikat nem körözi le a szememben, de nagyon szeretem!

Nektek mi a kedvenc sorozatotok? Miket néztetek mostanában? :)

4 megjegyzés:

 1. A Scrubs nálam is örök kedvenc! :) imádom a humorát, a témákat, amiket feldolgoz. És Dr Cox visz mindent <3
  Agymenőket nézek még, és és a Once upont már elkezdtem egyszer, de abbahagytam. Most a Castle-t nyúzom, előtte az Aranyéletre függtem rá, és persze a Gossip Girlt is végigkövettem :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Castle engem is érdekel, lehet, hogy az lesz a következő, aminek nek esem :)

   Törlés
 2. A Dokikat és az Agymenőket én is imádom :) De ha tényleg izgalmas, fordulatos és kissé pszichológiai témájú sorozatot keresel, akkor ajánlom a Breaking Badet. Sorozatfüggőként mondom, hogy a legjobb, amit valaha néztem, annyira ráfüggtem, hogy 5 évadot ledaráltam kicsit kevesebb, mint két hét alatt :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy van közös kedvencünk :) meg fogom nézni, köszönöm szépen a tippet! :D

   Törlés